Zeg het met bloemen

28 februari 2022 16:30
Na een onstuimig seizoen dient het voorjaar zich voorzichtig aan. De eerste tekenen van de lente zijn de sneeuwklokjes die opduiken. En aan sommige bomen is de eerste bloesem al te zien. Zelfs narcissen en krokussen komen weer tevoorschijn. Het stemt meteen vrolijk om te zien dat het landschap langzaamaan kleur krijgt.

Een nieuw begin, een periode van groei en bloei.

Het was een van de lievelingsonderwerpen van Vincent van Gogh. Na het bericht dat zijn broer een zoon had gekregen, schilderde hij “De Amandelbloesem”. Het werd het meest dierbare werk voor de familie Van Gogh.

Bloemen zijn het meest gegeven cadeau in Nederland. Men fleurt er letterlijk van op. Het woord fleur is ontleend aan het Franse woord voor bloem. Maar bloemen hebben ook hun eigen taal. Zo is aan sommige bloemen een bepaalde symboliek toegekend. Bijvoorbeeld aan de Lotus. Deze waterplant staat symbool voor zuiverheid. Met name in het hindoeïsme en het boeddhisme heeft de lotus grote betekenis.

 Rozen worden als zeer romantisch beschouwd. Een symbool voor de liefde. Ze worden al sinds duizenden jaren geteeld vanwege hun schoonheid en geur. Dé bloem om een foto van een geliefde mee te omlijsten.

Hoewel de tulp van oorsprong uit het Ottomaanse rijk komt, is Nederland het belangrijkste exportland van deze bloem. In de 17de eeuw ontstond een enorme rage rond de tulpenbol, een heuse "tulpenmanie". Op zeker moment was de bol zelfs zijn gewicht in goud waard. In deze periode zijn veel stillevens gemaakt waarop tulpen in allerlei kleuren te zien zijn.

   

Omdat bloemen uiterst decoratief zijn, hebben we hier een speciale categorie aan gewijd: Bloemen. Vind hier unieke cadeaus voor uzelf of om weg te geven. Bijkomend voordeel, deze bloemen verwelken niet, maar behouden hun pracht.